Games
YARIŞMALARA HAZIRMISINIZ?
Son yılların en popüler sporu kabul edilen Türkiye de hız kesmeden ilerlemeye devam ediyor. 7 den 70 e her yaş grubunun yaptığı bu spor branşı Olimpik halter teknikleri, atletizm ve jimnastik içermektedir. Büyük bir efor ve heyecan içeren bu sporun en belirgin özelliği kendi adını taşıyan Games dir. Oyunlarda yarışan atletleri hayranlıkla takip ederken kendimiz sürekli aynı soruyu soruyoruz. Nasıl bu denli kuvvetli ve profesyoneller? Atletleri incelediğimiz zaman fiziki açıdan gelişimlerinin yanı sıra zihinsel olarak nasıl hazırlandıklarını ve yarışma öncesi antrenman programlarını sizlere anlatacağız.
“ATLET GİBİ DÜŞÜNÜN”
Bir Atletin zihnini geliştirmesi için 3 şey gerekir:
1. Kendini Geliştirme
2. Motivasyon
3. Korkularından Kurtulma
1. Kendini Geliştirme:
Gelişimi sağlamak için, düzenli hedefler belirlemek gerekir. Tam olarak ne istediğinizi belirlemek ve bilinçli adımlarla bunu başarmak için size doğru adımları göstereceğiz. Belirli hedeflerin tanımlanması zorunludur! Daha fit, mutlu, ya da sağlıklı olmak için kendinize özgü olmanız yeterli olmayabilir. Bunun yerine, yeni bir beceri öğrenmek, sosyalleşmek ya da bir rekabet içine girmek olumlu yönde etkili olacaktır. Amacınız ölçülebilir ve ulaşılabilir olması gerekir: Eğer ölçü olamazsa onu yönetemezsiniz. Kendiniz ile ilgili yapacağınız değişiklikler ilerlemeyi ortaya çıkartacak ve kendinizle gurur duymanızı sağlayacaktır!
2. Motivasyon
Bir sporcunun zihnine sahip olmak için esas motivasyonunuz ne olduğunu belirleyip bunun üzerinde ilerlemeniz gerekiyor. Fonksiyonel antrenmanları iyi bir motivasyona sahip olmanız için olumlu bir nedendir. Aşağıdaki üç temel unsur bu konuda yardımcı olacaktır:
Kendi Kurallarını belirleme: Bu kendiniz için seçtiğiniz belirleme ve uygulamadır.
İnanmak: ilerlemeyi görüyorsanız daha fazla gelişim göstereceğinize inanmalısınız.
İlişki: Bir şeye ait olduğunuzu hissedin; Sosyalleşmeye özen gösterin.
3. Korkularından Kurtulma
Öncelikle korkuların ne olduğunu belirlemek ve neden olduğunu bilmeniz gerekiyor. Sizi rahatsız eden durumlara dikkat edin. Çoğu zaman korkularımız mantıklı değildir. Biz bu mantıksızlığı sorgulayarak korkulara sahip oluyoruz.
Kendinize sorun, “Bu korku gerçek mi?”
Bir sporcunun zihnini geliştirirken kendini gözlemlemesi önemli ve gereklidir.
Düşüncelerinizi bir kağıda yazın. Kendinize problem yaşadığınız konuları sorun ve cevap verin! Bunları yapmak zaman ve istikrar gerektirir. Hayatta diğer değerli şeyler gibi, özveri, disiplin, ve gelişime istekli olmak gerekli önemlidir. Ne olursa olsun, gelişiminiz için sebepler bulmaya çalışın ve asla vazgeçmeyin.
“SQUAT HAREKETLERİNİN EN HAVALISI PISTOL SQUAT”
Pistol Squats
Nasıl Yapılır: Harekete ayakta başlayın. Kettlebell iki elinizde omuz hizanızda tutun. Göğüs yukarıda omuzlar dik olmalıdır. Ayaklar omuz genişliğinde açık çömelme pozisyonuna geçerken bir ayağınızı paralel olarak ileriye uzatarak hareketi uygulayınız. Unutmayın bu hareketi ağırlıksız uygulayabilirsiniz.
Kettlebell Swing
Nasıl Yapılır: Bacaklar omuzdan biraz daha açık ve dik durun. Kollar önde, avuç içleri yere doğru, iki elinizle KB tutun. Kalçayı hafif arkaya atıp dizlere doğru biraz bükülün. Rahat bir şekilde kalçanızı öne atarken omuzlar ve kolları da KB’i başınızın üzerine doğru savurun.
“DİKKAT ÇEKMEKMİ İSTİYORSUNUZ? 8 FIGURE TAM SİZE GÖRE!”
Kettlebell 8 Figure
Nasıl Yapılır: Bacaklar omuzdan daha açık, ¼ squat pozisyonuna çökün, sırt dik göğüs ileride kettlebell’i sol elinize alın. Sol bacağınızın dışından çevirerek iki bacağınızın arasına getirin. Sağ elinize alıp sağ bacağınızın dışından bacak arasına getirerek “8” hareketini tamamlayın.
Kettlebell Sumo Deadlift High Pull
Nasıl Yapılır: Ayaklar kalçadan biraz daha açık. Kettlebell ayaklarınızın arasında. Dizler bükülü, kalça arkada kettlebell iki el ile tutulur. Dizlerinizi düzeltip dirsekleri kaldırırken KB’i omuz hizanıza doğru kaldırın.
Barbell Overhead Walking Lunge
Nasıl Yapılır: Bar başımızın üzerinde geniş tutulur. Sırt dik göğüs yukarıda ileriye doğru bir adım atılır sonrasında başlangıç pozisyonuna dönerek diğer adım ile devam edilir.
Back Squat
Nasıl Yapılır: Harekete ayakta başlayın. Bar sırtımızda kürek kemiğimizin hizasında tutulur. Sırt dik durmalı ve karın kaslarınızı sıkmalısınız. Kalçayı geriye atarak çömelmeyi gerçekleştirin ve ardından başlangıç pozisyonuna dönerek hareketi tekrar edin.
“GERÇEK BİR YARIŞMACI OLMAK İSTİYORSANIZ SNATCH HAREKETİ VAZGEÇİLMEZDİR”
Power Snatch
Nasıl Yapılır: Bar geniş tutulur, başlangıç pozisyonu deadlift hareketidir. Kollar ve omuzlarımızın yardımı ile bar vücuda yakın bir şekilde yukarıya kopartılır bu esnada dizlerimizi kırarak barın altına girmemiz gerekmektedir. Hareketi tamamlamak için geniş açıda dirsekler düz barı başımızın üzerinde tutmalıyız.
Deadlift
Nasıl Yapılır: Ayaklar kalça genişliğinde açık, eller omuz genişliğinde baş parmaklar aşağıda barı tutun. Sırt düz, göğüs yukarıda ve karın kaslarımız sıkı olmalıdır. Ağırlık merkezi topuklarımızda ve barı kaldırırken bacaklarımıza yakın durmalıdır. Sırt düz dirsekler kırılmadan bar yukarı kaldırılarak hareket tekrarlanır.
“OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE KALAN MİRAS. HAREKETİ UYGULADIĞINIZDA ATALARINIZIN NE DENLİ GÜÇLÜ OLDUĞUNU BİR DEFA DAHA ANLAYACAKSINIZ”
Turkish Getup
Nasıl Yapılır: Sırt üstü yere uzanın, omzunun üzerinde kettlebell’i kaldırın. Sağ ayağınızı ileriye uzatın. Sol ayağınızı 90 derecelik açı ile kırın ve gövdenizi yerden kaldırın. Ardından desteği sol ayağınızda alarak tüm vücudunuzu yerden kaldırın. Daha sonra sağ bacağınızı savurarak geriye çekin, sağ diziniz yere değsin. Ardından ayağa kalkarak hareketi tamamlayın.
Handstand Push-ups
Nasıl Yapılır: Eller omuz genişliğinde açık, sırtımız duvara değecek şekilde amud hareketi uygulanır. Kollarımız dirseklerden bükülerek şınav hareketi gerçekleşir. Başımız yere değdirilerek başlangıç pozisyonuna geçilir ve hareket tekrarlanır.